Српски  Magyar 

У Србобрану семинар "Знањем до одлуке - Conoscere per decidere"

У Србобрану је данас почео дводневни семинар "Знањем до одлуке - Conoscere per decidere", намењен представницима локалних самоуправа и канцеларија за локални економски развој многих бачких општина. Семинар организује општина Србобран, у партнерству са италијанском регијом Ломбардија, Италијанском Асоцијацијом за Савет Европских Градова и Региона (AICCRE) и Регионалном развојном агенцијом Бачка, у циљу усвајања знања и искуства регије Ломабрадија у областима везаним за одрживи друштвено–економски развој локалних заједница.

Пре почетка предавања одржана је конференција за медије на којој су се јавности обратили Зоран Младеновић, председник општине Србобран, Luciano Valaguzza, председник AICCRE, Alessandro Patelli, потпредседник Асоцијације посланика Ломбардије, као и Viliam Milovan - потпредседник Еxpo Italia. Задовољство што има прилику да дочека госте из Италије исказао је Зоран Младеновић, који је посебно истакао важност успостављања свих врста сарадње у циљу развоја локалних заједница. "Очекујем, надасве, важну едукацију за наше раднике на овим предавањима, а касније учвршћивање и продубљивање сарадње са регијом Ломбардија. Поносни смо што после Санкт Петербурга ови предавачи долазе у једну малу средину као што је Србобран и верујем да ова сарадња представља прекретницу у остваривању контаката са инвеститорима. Омогућили смо себи и другима да на искуствима Ломбардије, најразвијеније регије Италије, учимо и остваримо помак и корак унапред у функционисању локалне заједнице", рекао је Младеновић.

На речима добродошлице захвалио се Luciano Valaguzza, који је изразио спремност да заједно са својим сарадницима, преносећи знања и искуства из Италеије, помогне развоју општине Србобран и других општина. "Можда јесте мала средина, као што је рекао председник општине, али видим да имате велико срце и зато смо овде. Не може се спроводити глобализација ако не обратимо пажњу и на оне којима је лошије него нама. Знам да радите пуно да би ушли у Европску унију и надам се да чемо радити заједничке пројекте, обострано корисне", рекао је Valaguzza.

У знак успостављања сарадње председник општине Младеновић добио је од Alessandrа Patelliа на поклон амблем регије Ломбардија и књиге о развоју демократије у овом делу Италије, док је сам, у име општине Србобран, гостима поклонио књиге о данашњој Србији и њеној историји. "Захваљујем вам се на исказаној жељи да нам помогнете у развоју наше општине. Желим да остваримо дуготрајно пријатељство на задовољство свих страна", рекао је Младеновић. Viliam Milovan, потпредседник Еxpo Italia, изразио је спремност да 

Након конференције за медије почела су и прва предавања на семинару у ОШ "Вук Караџић". Данас су на програму били модули “Систем Ломбардије” - институционални и огранизациони аспект, о којима су говорили Giuseppe Adamoli, аутор новог статута Аутономије регије Ломбардије, и Giovanni Gianmaria Bordoni,  председник CISPEL Ломбардија, конзорцијумa који окупља сва општинска предузећа и јавно приватна партнерства. Сутра су на програму предавања посвећена туризму.