Српски  Magyar 

Акредитација за РРА Бачка

Националнa агенцијa за регионални развој званично је издала акредитацију за рад Регионалној развојној агенцији Бачка. Акредитација подразумева сагласност за обављање послова од значаја за равномерни регионални развој, у складу са уредбом Владе Републике Србије о стицању акредитације и Законом о регионалном развоју.

„Стицањем акредитације Регионална развојна агенција Бачка постаје субјект регионалног развоја, што ће јој омогућити да на простору Бачке на којем живи преко један милион становника спроводи мере и програме од значаја за равномерни регионални развој, као и да активно доприноси социо-економском развоју Бачке и локалних самоуправа које се налазе на њеној територији“, наводи се у саопштењу за јавност РРА Бачка.

Регионална развојна агенција Бачка основана је 28. априла 2010. године у Новом Саду, у складу са Законом о регионалном развоју. Оснивачи развојне агенције су тринаест локалних самоуправа са територије Бачке: Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Бечеј, Србобран, Сремски Карловци, Оџаци, Кула, Врбас, Тител, Жабаљ и град Сомбор, као и четири привредна субјеката и једна организација: „Слован прогрес“ и Центар за органску производњу из Селенче, Рециклажни центар „Браћа Илић“ из Бачке Паланке, „И2Р“ д.о.о. из Новог Сада и Европски покрет у Србији – Нови Сад. Улогу и значај Регионалне развојне агенције Бачка, поред њених оснивача, препознала је и Делегација Европске уније у Србији, која је финансијски подржала функционисање агенције до 2014. године. „Као једина акредитована агенција овог типа на простору Бачке, Регионална развојна агенција Бачка ће свим заинтересованим локалним самоуправама, малим и средњим предузећима, предузетницима и образовним институцијама омогућити учешће у програмима које спроводи Национална агенција за регионални развој“, наводи се у саопштењу.