Српски  Magyar 

Окончан ИПА пројекат прекограничне сарадње

Представници општине Србобран, заједно са представницима цивилног сектора из Србобрана, учествовали су у четвртак на завршној конференцији поводом окончања ИПА пројекта прекограничне сарадње Јаношхалме, Темерина и Србобрана. Током једногодишњег трајања пројекта, кроз низ разних манифестација организованим у наведеним градовима, промовисано је културно богатство овог дела Европе и представљени и афирмисани туристички и други потенцијали региона. Завршна конференција одржана је у Јаношхалми.

„Сви учесници пројекта истакли су задовољство реализованим активностима и оствареним резултатима. Успостављени су нови контакти и учвршећене везе, а у наредном периоду биће потписан меморандум о сарадњи организација цивилног сектора сва три града. Овај уговор требао би да обезбеди да се сарадња настави и поново заједно осмисле нови пројекти, а затим и аплицирала за средства разних евроспких фондова“, рекао је Сава Пивнички, председник Центра за развој ресурса, који је био ангажован на припремању и реализацији пројекта прекограничне сарадње. Према његовим речима, пројекат прекограничне сарадње донео је значајну корист свим учесницима, на више нивоа.

„Сама организација обе србобранске манифестације које су учествовале у пројекту, Традиционална жетва и Србобран фест, била је боља и садржајнија, мада су оне и претходних година, без помоћи ИПА фонда, биле добре и препознатљиве. Материјална добит је веома значајна а то је бина од 50 м2. Она ће убудуће бити у служби свих организација и манифестација које се организују у општини Србобран. Подједнако важно је успостављање контаката и познанстава, размена искустава са другим људима и гостовање многих људи из Јаношхалме и Темерина у нашем граду. То је обогатило наше манифестације, а верујемо да је и наше гостовање на њиховим манифестацијама доживљено на исти начин“, рекао је Пивнички.

Завршна конференција искоришћена је и за договор о наставку сарадње локалних самоуправа Србобрана и Јаношхалме, како би се утврдили приоритети развоја и донела одлука о заједничком појављивању на конкурсима фондова ЕУ.