Српски  Magyar 

"Ленкино сазвежђе" стиже у Беч

Дом културе Србобран позива све пријатеље који су у могућности да дођу у Беч и присуствују тродневном програму "Ленкино сазвежђе стазама Дунђерских" у организацији Дома културе Србобран и Удружења А:Култура из Беча, а у сарадњи са Матицом српском, Центром за афирмацију културне баштине Дунђерских и Српским народним позориштем из Новог Сада.

Детаљније

"Ленкино сазвежђе" у Будимпешти

Након Гацка у Републици Српској, БиХ, и Београда, пројекат "Ленкино сазвежђе стазама Дунђерских", који реализује Дом културе Србобран, доживео је своју трећу епизоду у главном граду Мађарске - Будимпешти, у којој се Ленка Дунђерска школовала, у Женском лицеју Енглеских госпођица.

Детаљније

Милица Шпадијер добитница "Ленкиног прстена" за 2023.

Жири за доделу "Ленкиног прстена", награде за најбољу љубавну песму, који је радио у саставу: др Зоран Ђерић (председник), др Драгана В. Тодоресков (чланица) и Биљана Пушкар (чланица), на последњој седници, 14. новембра 2023. године, одлучио је да награду за најбољу љубавну песму 2023. године, "ЛЕНКИН ПРСТЕН" добије песма "Љубав", Милице Шпадијер, песникиње из Београда. Одлука је донета једногласно.

Детаљније

Отворена изложба "У Ленкином прстену"

У Галерији Дома културе Србобран у понедељак је отворена излођба слика насталих на осмом сазову ликовне колоније "У Ленкином прстену". Традиционално, колонија је тематски била посвећена на најлепши начин опеваној љубави песника Лазе Костића и Ленке Дунђерски, а изложба ке први програм вишедневне манифестације "Ленкин прстен" која се организује поводом доделе истоимене књижевне награде за најлепшу песму на српском језику у претходних годину дана.

Детаљније

"Ленкин прстен" успешно промовисан у Гацку

Радивој Дебељачки и Милица Зарић, председник општине и заменица председника Општине Србобран, заједно са руководством Дома културе Србобран, боравили су у Гацку, у Републици Српској, у оквиру 25. Међународног научног скупа историчара "Ћоровићеви сусрети". Делегација из Србобрана била је део Свечане академије поводом доделе награде "Владимир Ћоровић", али боравак у Гацку искоришћен је и за успостављање сарадње два града и промоцију најпрестижније србобранске културне манифестације - уручења књижевне награде "Ленкин прстен". Као место за прву промоцију "Ленкиног прстена" Гацко није случајно изабрано; управо из овог краја Херцеговеине, из села Вишњева, Србобран су населили први Дунђерски, породица која ће пуну славу доживети управо у Војводини.

Детаљније

Службени лист