Српски  Magyar 

"Златна цитра" за још лепшу слику Србобрана

Србобран је за викенд поново био стециште и средиште најбољих младих војвођанских цитраша, виртуоза на жичаном инструменту који води порекло још из средњег века, а који до нас стиже највише захваљујући мађарској националној заједници и њиховој упорности да сачува вековима настајало богато музичко наслеђе. Управо су србобрански Мађари на том задатку учинили највише, па тако данас Србобран и његова удружења и установе, имају привилегију да по 29. пут буде организатори и домаћини традиционалне манифестације "Златна цитра".

Детаљније

Одржан традиционални Светосавски концерт КУД-а "Бард"

Љубитељи фолклора и изворног музичког наслеђа поново су овог јануара имали прилику да уживају у наступу КУД-а "Бард", на традиционалном концерту који се сваке године одржава поводом обележавања великог празника Светог Саве. Још једном је хала Центра за спорт и туризам била испуњена до последњег места и још једном је, мада није било претходне дилеме, потврђено да ово културно-уметничко друштво на најбољи начин чува традицију и народно наслеђе, преносећи кроз игру и песму на најмлађе нараштаје све вредности прошлих времена - да се не заборави, да се не угаси оно што нас одређује као народ и заједницу.

Детаљније

Дечији ручни радови у Галерији Дома културе

Галерија Дома културе Србобран изложила је разне уметничке радове бројне србобранске деце који су настали на радионицама Удружења грађана "Рука спаса". Изложба је, како је речено, доказ да млади нису заинтересовани само за модерне технологије, телефоне и рачунаре, већ и за многе друге области и активности кроз које могу показати своје таленте и интересовања.

Детаљније

"Ленкино сазвежђе" стиже у Беч

Дом културе Србобран позива све пријатеље који су у могућности да дођу у Беч и присуствују тродневном програму "Ленкино сазвежђе стазама Дунђерских" у организацији Дома културе Србобран и Удружења А:Култура из Беча, а у сарадњи са Матицом српском, Центром за афирмацију културне баштине Дунђерских и Српским народним позориштем из Новог Сада.

Детаљније

"Ленкино сазвежђе" у Будимпешти

Након Гацка у Републици Српској, БиХ, и Београда, пројекат "Ленкино сазвежђе стазама Дунђерских", који реализује Дом културе Србобран, доживео је своју трећу епизоду у главном граду Мађарске - Будимпешти, у којој се Ленка Дунђерска школовала, у Женском лицеју Енглеских госпођица.

Детаљније

Милица Шпадијер добитница "Ленкиног прстена" за 2023.

Жири за доделу "Ленкиног прстена", награде за најбољу љубавну песму, који је радио у саставу: др Зоран Ђерић (председник), др Драгана В. Тодоресков (чланица) и Биљана Пушкар (чланица), на последњој седници, 14. новембра 2023. године, одлучио је да награду за најбољу љубавну песму 2023. године, "ЛЕНКИН ПРСТЕН" добије песма "Љубав", Милице Шпадијер, песникиње из Београда. Одлука је донета једногласно.

Детаљније