Српски  Magyar 

Драгици Стојановић уручен "Ленкин прстен" за 2022. годину

Драгици Стојановић, песникињи из Зрењанина, у суботу је у Србобрану уручена књижевна награда "Ленкин прстен" за најлепшу љубавну песму написану на српском језику у претходних годину дана. Овогодишња лауреаткиња престижну награду заслужила је за песму "Откад те не волим", објављену у збирки Глувонема (издавач Градска народна библиотека Зрењанин), а одлуку је једногласно донео жири у саставу: др Зоран Ђерић (председник), др Драгана В. Тодоресков (чланица), и Биљана Пушкар (чланица). Песникињи Драгици Стојановић плакету, диплому и новчани део уручили су Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, Милена Аларгић, председница СО Србобран, и Дејан Корцеба, директор Дома културе Србобран.

"Песма 'Откад те не волим' носи заправо ироничан наслов. У њој се на срећан начин спајају нарација и пажљиво бирани описи. Сва у набрајању, у контрасту између садашњег и прошлог времена, песникиња саопштава 'историју једне љубави' која, могло би се рећи, започиње од краја, тј. стихом исписаним у другом лицу: Ружно причам о теби. Затим се развија низ метафора које успешно дочаравају нежне емоције које протагонисткиња песме развија у односу на онога коме се обраћа, да би их изненада сменили иронични отклон и прича о растанку. Сам проток времена од растанка, мерен сменом сезонског воћа као симбола годишњих доба, уводи нас у унутрашњи свет измешаних осећања, у којима назиремо и патњу, и чежњу, и потребу за осамом и дистанцом према људима. Само финале открива умешност у писању љубавне лирике, јер су последњи стихови песме заправо кулминација љубави са тужним крајем. Песма 'Откад те не волим' буди у читаоцу сећања на највештије исписане љубавне стихове српских песника и песникиња, истовремено доносећи модеран израз кроз низ свакодневних ситуација, док емоције у њој буде код читалачке публике снажну потребу за идентификацијом", истакао је др Зоран Ђерић, саопштавајући име овогодишњег победника.

Захваљујући на награди и части која јој је указана у Србобрану избором жирија, награђена песникиња није крила да истински осећа да јој се овога пута посрећило.

"Ове године по четврти пут била сам у ужем избору за награду. Посрећило ми се у години за коју ће остати везано да се баш у њој откривањем споменика Ленка вратила у Србобран. Не пишем само љубавну поезију, али у задњој објављеној збирци, Глувонема, десетак песама су љубавне и жири је то, на моју срећу, препознао. Пишем већ 40 година и сада убирам плодове рада. Ове године добила сам и награде 'Стеван Сремац' и 'Јефимија', коју тек треба да примим. Уз вечерас додељен 'Ленкин прстен', могу слободно рећи да је ова година за мене била јако успешна", рекла је Драгица Стојановић и захвалила жирију и свим присутним на награди. 

О значају манифестације "Ленкин прстен" за целу општину Србобран говорио је Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

"Општина Србобран поноси се својом историјском прошлошћу, традицијом и културом коју кроз манифестације попут 'Ленкиног прстена' настоји да негује кроз културу сећања. Србобран разуме значај породице Дунђерски, неизоставног дела грађанске културе Војводине 19. века па све до средине 20. века. Ово су прилике да се још једном истакне улога ове породице као великих добротвора који су поклањали своме народу, водећи рачуна о националним интересима. Отуда јака веза пре свега Српском православном црквом и Матицом српском, као институцијама заштитница културе и традиције око којих се народ, као и данас, сабирао. И поред неизбрисивог трага који су оставили у нашем народу, Дунђерски су доживели да након II Светског рата буду скрајнути и омаловажавани, чак су поједини чланови породице проглашени за државне непријатеље. И то је било много горе него економско уништење које је започето још у аграрној реформи између два светска рата, када су за укупно две трећине смањени њихови поседи. Време не можемо да вратимо, али као што смо то већ више пута истицали, најмање што ми данас можемо да учинимо је да исправљамо ту неправду и вратимо породици поштовање које заслужује. Дунђерски припадају Србобрану, а Србобран припада Дунђерскима, као што су и чланови породице често истицали. Поносни смо и на чињеницу да коначно у Србобрану имамо споменик Ленки Дунђерски, која је била инспирација не само Лази Костићу, већ многим уметницима, па и данашњим истраживачима који настоје да њену причу до краја схвате и тиме допринесу да прича о великој љубави и лепоти настави да живи и даље се развија. Томе доприноси и наша манифестација", истакао је честитајући награђеној песникињи Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, и најавио наставак улагања у културу и културно-историјске споменике који сведоче о духу прошлог времена Србобрана. 

У делу свечаности поводом доделе "Ленкиног прстена" учествовао је глумац Петар Бенчина, који је говорио стихове песме Santa Maria della Salute Лазе Костића, и хор "Обилић". 

Досадашњи "Ленкиним прстеном" награђени песници су: Матија Бећковић, Војислав Карановић, Александар Лукић, Благоја Свркота, Ђорђе Николић, Ђорђе Кубурић, Перо Зубац, Саша Радојчић, Благоје Баковић, Тања Крагујевић, Драган Јовановић Данилов, Мирослав Алексић, Јана Алексић, Иван Негришорац, др Милан Мицић и Срђан Малешевић, а Драгица Стојановић је 17. награђена.

Службени лист