Српски  Magyar 

Студентима уручени уговори о стипендирању

Радивој Парошки, председник општине Србобран, уручио је данас студентима из Србобрана, Турије и Надаља уговоре о стипендирању, чиме се наставља локална политика подршке младим људима и стварања бољих услова за њихово образовање. Према одлуци, финансијску подршку добило је 26 студената 1. године студија, 25 студената виших година студија са просеком оцена од 7,00 до 7,99, и 41 студент виших година студија са просеком оцена од 8,00 до 10,00, укупно 92. Изменом конкурсних правила, која је изведена у циљу ширења подршке на што већи број студената, стипендије је ове године добио сваки млади човек који је затражио подршку локалне самоуправе за образовање на факултетима.

"Ове године имамо 92 студента који су конкурисали за студентске стипендије и свих 92 су добили стипендије. Прошле године направили смо једну промену а то је да смо поред оних основних критеријума да студент има просечну оцену осам и више, доделили стипендије и студентима који су имали нижи просек, између седам и осам. Ове године смо, такође, направили једну промену и већом стипендијом награђујемо студенте са бољим оценама, а оне који имају нешто ниже оцене, али и тако добијају стипендије, стимулишемо да боље раде и следеће године добију од локалне самоуправе више новца. За следећу годину планирамо да најбољи студенти који постижу најбоље резултате, добију још боље стипендије", рекао је приликом уручења уговора Парошки.


За ову намену у општинског буџету обезбеђено је четири милиона динара, али то нису једина средства која локална самоуправа издваја за подршку младим људима који се образују у основним и средњим школама као и на факултетима.

"За регресирани превоз студената и ученика издвајају се значајна средства. Ученици у Србобрану имају бесплатан превоз, обезбеђујемо награде за најбоље ученике, за ученике генерације, за носиоце Вукове дипломе, за најбоље спортисте. То су програми који на неки начин помажу образовање наших ученика и студената, чиме показујемо да ова средина мисли на њих и њихове породице", рекао је Парошки.