Српски  Magyar 

У 2022. у развој пољопривреде биће уложено готово пола милијарде динара!

Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, најавио је за 2022. годину реализацију дуго најављиваних пројеката који би требало да донесу нови квалитет и подстицај развоју најважније пословне гране целог региона – пољопривреде. О свим инфраструктурним улагањима у ову област, о сарадњи са вишим нивоима власти, о пројекту о ком се све више говори у целој држави - ветропарковима, за званичну интернет презентацију општине Србобран говори Радивој Дебељачки, председник општине.

srbobran.rs: Који конкретан вид подршке за пољопривредна газдинства са територије општине Србобран је већ остварен у нашој средини и какав може да се очекује у новој буџетској години?

Дебељачки: Када говоримо о подршци пољопривредним произвођачима, пре свега нагласио бих наставак бескаматног кредитирања за пољопривредна газдинства. Овај вид подршке у претходној години остварен је за око 40 пољопривредних газдинстава. Радује и све већи одзив и реализација разних видова субвенција које наши пољопривредни произвођачи остварују кроз покрајинске и републичке органе, а посебно бих истакао све већу заинтересованост, пре свега младих пољопривредника, да се кроз овакав вид подршке повећава и побољшава пољопривредна производња. Ми се трудимо да у том погледу будемо на услузи нашим грађанима и да кроз локалну администрацију омогућимо максималну подршку, како би што више средстава било уложено управо на територији наше локалне самоуправе. Радују и честе посете министра и покрајинског секретара за пољопривредну, што је јасан сигнал да можемо очекивати велику подршку за разне видове пројеката. Трудићемо се да ту добру комуникацију усмеримо и у могућности да заједно са вишим нивоима власти радимо на још већој електрификацији атара, коју су пољопривредни произвођачи нагласили као један од приоритета за даљи развој пре свега повртарства и воћарства. 

srbobran.rs: Како оцењујете ниво улагања у инфраструктурне пројекте који су уско везани за пољопривреду, имајући у виду значај који ова грана привреде има за локалну заједницу?

Дебељачки: Остварене и започете инвестиције у пољопривреди у претходној години више су него јасни сигнали да општина Србобран у великој мери жели и ради на побољшању услова за развој ове привредне гране. Напоменуо бих да је у току реализација уређења атарских путева, где смо у великој мери водили рачуна о томе шта пољопривредни произвођачи виде као тачке које је неопходно уредити. Из тог разлога, за претходну и ову годину, општина Србобран је издвојила укупно 40 милиона динара где је планирано да се уз помоћ струганог асфалта, који се заиста показао као јако добро решење, уреди око 30 километара деоница које су или најфреквентније или су биле у заиста лошем стању. То се, рецимо, односи и на атарске путеве који воде до викенд зона или на поједним местима где се наши суграђани баве повртарством и воћарством, уз, наравно, најважније деонице које се раде или ће се у наредним месецима радити, а важне су пре свега за наше ратаре. Свакако, највећа инвестиција односи се на могућност наводњавања где започињемо најављени  пројекат спајања Великог бачког канала и реке Криваје. Са свим обухваћеним пројектима, за развој пољопривреде, биће уложено готово пола милијарде динара. 

srbobran.rs: Можете ли нешто више да нам кажете управо о том пројекту спајања ВБК и Криваје, који је у локалној заједници актуелна тема већ дужи временски период?

Дебељачки: Оно што је велика и важна вест је да су сви технички услови испуњени, да је завршена јавна набавка и да су наши партнери из ЈВП „Воде Војводине“ изабрали и уговорили сарадњу са извођачем радова. То конкретно значи да већ на пролеће очекујемо почетак радова на стварању акумулације укупне дужине од 12 километара, која треба да наводњава 6.000 хектара обрадиве површине. На Великом бачком каналу је предвиђена изградња црпне станице која кроз потисни вод омогућује пумпање воде у Кривају и, наравно, доприноси вишем водостају у самом кориту реке. Предвиђена је изградња и бране која је неопходна како би се регулисао ниво воде. Вредност радова је више од 400 милиона динара а целокупан износ обезбедиле су „Воде Војводине“, што је, примера ради, готово половина нашег планираног буџета за ову годину. Због тога смо за уређење реке Криваје, које подразумева измуљење, кошење вегетације и друге радове, заједно са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, „Водама Војводине“ и ВД „Бачка“, у претходној години издвојили око 25 милиона динара. Исто ћемо наставити да радимо и даље јер тиме поспешујемо пољопривредне потенцијале али и животну средину.

srbobran.rs: У јавности се појавила информација да је територија општине Србобран погодна за изградњу ветропарка, чији потенцијал кроз обновљив извор енергије се користи у готово свим развијеним земљама Европе. Та тема доста је актуелизована и код нас у претходних неколико година.  Да ли општина Србобран планира свој развој и у том правцу?

Дебељачки: Нашој локалној самоуправи се јавило више потенцијалних инвеститора који су исказали заинтересованост за изградњу ветрењача на нашој територији. С обзиром да општина Србобран, могу слободно да кажем, има можда и најплоднију земљу у Европи, пресудну улогу у доношењу одлуке о могућој реализацији овог пројекта имаће пољопривредници, али и сви остали грађани општине Србобран, јер је наша жеља да кроз потпуно транспарентан процес дођемо до најбољег могућег решења, прихватљивог за све. Зато прво желим да истакнем - ни у ком случају пољопривредна делатност не сме бити ни најмање угрожена. Посебно бих нагласио и подвукао да општина Србобран није потписала нити један обавезујући докуменат, нити је Скупштина општине усвојила или је било који представник локалне самоуправе потписао било шта, а да има и најмање везе са изградњом ветропарка. Лажне приче које су се појавиле како општина Србобран жели да откупи неколико хиљада хектара земље и уступи приватном инвеститору за ветрењаче, веома је штетна и злонамерна, зато апелујем на поштене и вредне пољопривреднике да не наседају на разне пласиране приче. Неистините приче сервирају управо они људи који и данас подржавају политику која нам је уништила пољопривредног гиганта какав је био „Елан“, они који гледају само и искључиво своје интересе, увек и на сваком месту. Без иједног аргумента они траже нешто лоше и праве разне теорије завере које су плод њихове маште. Наша политика је усмерана у развој пољопривреде кроз могућност наводњавања, кроз нове путеве и субвенције, наша политика се остварује кроз искрене разговоре и кроз сарадњу са свима који желе добро својој локалној заједници. Посао оних који воле само себе, а не Србобран, је измишљање прича које штете средини којој сви припадамо. Још једном, одговорно тврдим да за овакве видове пројеката нико неће и не може да купи пољопривредно земљиште било коме, без претходне сагласности власника, а камоли да било ко одузме нечије приватно власништво. Спреман сам да седнем и разговарам о овој и било којој другој теми“, јасно је поручио Дебељачки.    

Службени лист