Српски  Magyar 

Отворена изложба "Бојом до пријатељства"

Галерија Дома културе Србобран приредила је отварање прве овогодишње изложбе слика - љубитељи ликовне уметности имају прилику да наредних дана виде изложбу под називом "Бојом до пријатељства", на којој су представљени радови чланова Удружења ликовних стваралаца Новог Сада.

"Изложба Удружења ликовних стваралаца Новог Сада само је наставак дугогодишње сарадње Дома културе и овог удружења. Његови чланови су још од 2006. учесници бројних зонских смотри, редовни су учесници ликовне колоније 'У Ленкином прстену', услед чега се и наметнула идеја да излажу у Србобрану", рекла је на почетку скупа Божана Стојковић, организаторка културних активности у Дому културе.

На зидовима Галерије налазе се радови 22 члана УЛС Новог Сада, о којим је свој утисак и оцену у каталогу изложбе дао Миле Игњатовић, историчар уметности.

"За поклонике аматеризма, посебно у области уметности, изложба Удружења ликовних стваралаца Нови Сад, представља важан културни догађај и естетски доживљај. Таквом неподељеном утиску на одређен начин доприноси и специфичност концепта и предложена процедура излагања сликарских радова, што подразумева учешће укупно 22 сликара аматера са по два ауторска дела у слободној тематској, поетској и медијској интерпретацији. Овакав процедурални формални концепт презентације, као чина слободног избора и креативног потврђивања програмске аутентичности сваког појединачног учесника ове културне манифестације, означавајући истовремено и позицију уметничких домета целе групе излагача, на објективан и љубитељима уметности визуелно доступан начин, представљају читаву манифестацију као драгоцену и несумњиву потврду стваралачких потенцијала у оквиру овог аматерског активитета, али и актуелизацију остварења одавно потврђених и изразитих талената. Изложбена манифестација у организацији УЛС-а Нови Сад, потврђује и овог пута, уз подршку и несебично залагање председнице Мирјане Панчић, ону препознату креативну виталност аматеризма са непресушним присуством ентузијазма код његових заговорника за успостављањем контакта са свим видовима уметности поетског усмерења и њеним тајнама које сваког од њих, као и публику, уводе у естетске, енигматске и емоционалне димензије уметничког дела. Од тренутка, а имајући у виду протекле деценије, не тако лако усвојеног права на легитимно постојање аматеризма као аутентичног културног активитета са значајном васпитном улогом у оквиру ширег друштвеног контекста, посебно у односу на младе који стално пристижу, УЛС Нови Сад као и читав аматерски покрет, нити жели нити се исказује као издвојена и сама себи довољна, већ као комплементарна делатност и квалитативна допуна нашој професионалној уметничкој сцени чинећи истовремено мали, али веома важан сегмент у укупном корпусу националне културе и уметничке баштине", записао је Игњатовић.

Хор "Новосадске шмизле" био је део отварања изложбе "Бојом до пријатељства".

 

Службени лист