Српски  Magyar 

КУД "Бард" концертом обележио Светог Саву

Из године у годину велики годишњи концерт Културно-уметничког друштва "Стеван Владислав Каћански Бард", традиционално посвећен слави друштва - Светом Сави, све бољи је и бољи. Изворне игре, кола, песме и обичаји, у извођењу свих старосних група, од најмлађих до ветеранских, одушевиле су препуну халу Центра за спорт и туризам, и биће интересантно видети шта ће то "Брад" припремити за Светог Саву 2019. године, а да поново буде изванредно, непоновљиво и за свачији укус.

Коцерт је, као и увек, почео химном Светом Сави, коју је извео Градски хор "Зора", а затим и обредним резањем славског колача. Око свеће и славског колача, и два свештеника Српске православне цркве, били су се окупили скоро сви чланови "Барда", чланови Градског хора "Зора" и бројни други, демонстрирајући заједништво и снагу која се из заједништва увек рађа.

Славу члановима КУД-а, ученицима и просветним радницима, као и свима другима који обележавају Светог Саву, прва је честитала Зоранка Парошки, председника "Барда". "Свим нашим члановима желим срећну славу, да будемо још многобројнији, да нам програми буду још квалитетнији и да трајемо још дуго година. Захваљујем се првенствено општини Србобран, свим осталим институцијама, организацијама и појединцима, који нас подржавају у нашем раду и који нам омогућавају да трајемо толико дуго, а трајемо од јануара 1985. године. Велико хвала нашем првом председнику, дугогодишњем члану наше управе, Миодрагу Велицком Буразу, који је са нама био од нашег настанка, па до скоро. Цео свој живот посветио је тамбури, песми, игри. Остаће у нашим сећањима и у нашим срцима док је нас", рекла је Парошки и најавила да су чланови КУД-а, као чувари наше богате културно-уметничке традиције, припремили шаролик за свачији укус.

Подршку активностима "Барда" још једном је потврдио и Радивој Парошки, председник општине Србобран. "КУД-у 'Бард' желим да дуго трају и да нас овако окупљају, да доследно представљају нашу општину у земљи и иностранству, али још више да чувају традицију српског народа и да допринесу да се културно стваралаштво Срба не заборави већ да јача. Изражавам своје задовољство што већ по ко зна који пут 'Бард' окупља велики број људи. Ово вече треба да покаже све оно што је просветитељ Свети Сава учинио за нас, оно што ми сада чинимо у његову част. Свети Сава је духовни обновитељ српског народа, први архиепископ, књижевник, државник, градитељ културе српског народа и, исто тако, велики неимар српских светиња од Атоса до Палестине. Он нам је оставио отворени пут који ми можемо лакше, трагајући, да дођемо до истинских духовних вредности. Доследно смо приступили обележавању празника Светог Саве, што се видело и на Светосавској академији који су приредили ђаци Основне школе 'Петар Драпшин' у Турији. Кроз све програме смо достојанствено обележили овог великог светитеља", рекао је Парошки.

 

Службени лист