Српски  Magyar 

"Музика наших предака" поново разиграла Србобран

Србобран је у суботу по 15. пут био домаћин традиционалне културне манифестације "Музика наших предака" – "Őseink zenéje", коју МКУД "Арањ Јанош" организује с идејом да од заборава сачува мађарску националну музику и културно наслеђе Мађара у Војводини. Покровитељ овог  концерта и пратећих садржаја који на најлепши начин употпуњују богати мозаик мултикултуралности општине Србобран, били су локална самоуправа и Национали савет Мађара.

Изражавајући задовољство што се добром музиком и песмом промовише Србобран и људи у њему, концерт је отворио Радивој Парошки, председник Скупштине општине. "Србобран је вишенационална средина и поносим се чињеницом што толеранција, разумевање и заједништво осликавају наш свакодневни живот. Остајемо доследни себи дајући свој допринос очивању културне традиције својих предака, отимајући од заборава и негујући најбоље вредности Панонске равнице. Да садашња и будућа поколења не би остала осиромашена за део своје културне традиције, побринуо се МКУД 'Арањ Јанош' и ми га у томе свестрано подржавамо. Општина Србобран увек ће подржавати манифестације које служе овој мисији", рекaо је, између осталог, Парошки.

Својим наступом Војвођански велики оркестар, који је прошле године оформљен на предлог познатог србобранског музичара Брашњо Антала, потврдио је још једном сву лепоту мађарске изворне, народне музике, њене чари и заносне тонове, али и да му припадају све заслуге за неговање културе и традиције војвођанских Мађара. Војвођански велики оркестар је овај пут наступио са укупно девет чланова, исклучиво из Војводине, а чланови групе Јухас из Суботице, и Фокош из Бечеја, заједно са мајстором виолине Брашњо Анталом, након сваке нумерe били су награђени дуготрајним аплаузом публике. Специјална гошћа вечери била је млада, међународно призната певачича изворне мађарске народне музике, Ана Чизмадија из Купусине. После концерта следила је игранка на којој је публика имала прилику упознати се и уживати у играма из Молдавије, Сатмара, Калотасега и других места.

Као пратећи део манифестације, организована је радионица за децу чији је водитељ био Србобранац Залан Грегуш, професионални глумац Дечијег позоришта из Суботице.

Службени лист