Српски  Magyar 

"Шест златних кока" направило најбољи ајвар

Победнички ајвар 5. јубиларног "Изађи ми на теглу" такмичења у Србобрану, направила је екипа "Шест златних кока". Друго место освојила је екипа "Нота и вез", а треће мајстори ајвара из екипе "Баћкова кухиња". И других 11 ајвара, које се справиле преостале екипе на такмичењу, било је скоро подједнако добро, све је, на крају, ствар укуса жирија, али само "Шест златних кока" добило је право да представљају Србобран не великом финалу 13. октобра у Београду. Њих ће предводити Клементина Михајлов, која је јуче "ритуално" проглашена за "Краљица ајвара Србобрана".

Више нема дилеме, добра забава увек је загарантована кад у јесен у Србобран стигне караван "Изађи ми на теглу". Такмичење у справљању најукуснијег ајвара, које је јуче одржано по пети пут заредом, поново је изазвало велико интересовање, пријавило се 14 екипа, а Трг Републике пола дана мирисао је по печеним паприкама а пола по ајвару. Лепо је било видети да и поред "малог милиона" разних готових производа који нам се нуде са свих страна, многе Србобранке, а међу њима и Србобранци, знају тајну и вештину домаћег ајвара, а кад знају њу, то значи и да знају тајну домаћег џема од кајсија, компота од вишања, слатког од јагода, сока од зове, да не спомињемо туршију и "шарену" салату, посебно не ракију од дуда!

Добродошлицу каравану у Србобран и успешно надметање свим учесницима, први је пожелео Радивој Дебељачки, члан Општинског већа и руководилац Канцеларије за локални економски развој, која је дала пуну подршку манифестацији и анимирала многе Србобранце да јавности презентују своју кулинарску вештину.

Све екипе, према правилима, добиле су паприке, дрва, пећи, тегле... остало је било на њима. И управо са том жељом да се у поштеном надметању направи најбољи ајвар, у току једне сезоне кроз такмичење прође више од 500 екипа и испече се 130.000 комада црвене паприке, или чак 15 тона. Укупно, до сада је произведено око 17.000 тегли ајвара! За све посетиоце, посебно децу, био је припремљен добар забавни програм, правили су се најлепши сендвичи, "флиповане" палачинке, проверавала меморија посетиоца, забављало се и уз фризби, а за све су дељене бројне вредне награде. 

  

 

Службени лист