Српски  Magyar 

Парошки: Нисмо одговорни за могуће иступање ФК Србобран из лиге

Након што је руководство ФК Србобран најавило могућност иступања из Српске лиге - група Војводина, уколико локална самоуправа и Спортски савез општине Србобран финансијски не помогну овом клубу, јавности се обратио Радивој Парошки, председник општине Србобран. Славиша Тешановић, председник ФК Србобран, још је упозорио да би иступање клуба из лиге донело проблеме и клубовима из Турије и Надаља, Младости и Напретку, који би у том случају пали у ниже рангове такмичења.

Председник општине Србобран децидирано је одбацио да локална самоуправа може имати одговорност за евентуално иступање ФК Србобран из Српске лиге.

Парошки је овим поводом разговарао са представницима ФК Србобран и потврдио да је до њега стигао писани захтев у ком овај клуб тражи 1,2 милиона динара новчане помоћи, док истовремено од Спортског савеза општине Србобран тражи додатних 250.000 динара. "Захтев је неоснован јер се спорт и сви клубови новцем из општинског буџета финансирају искључиво преко Спортског савеза. Ако неко учествује у вишем степену такмичења који изискује професионализацију клуба, средства се морају обезбедити на начин на који то раде такви клубови, путем спонзорства и донаторства, и то сам рекао и представницима других клубова. Општина Србобран ће финансирати само основне, неопходне потребе да сваки спортски колектив функционише. Наша је обавеза да обезбедимо услове да се спортом баве сви они који то желе, а посебно деца", рекао је Парошки.

Председник општине сматра да није коректно пребацивати одговорност на општину Србобран за евентуално иступање из лиге, посебно у контексту чињенице да би се одустајање ФК Србобран од такмичења, одразило и на Младост из Турије и Напредак из Надаља, који би морали у нижи ранг.

"Такве речи су својеврстан ултиматум и не прихватамо га. Руководство локалне самоуправе се ни у једном тренутку неће осећати одговорним за то шта ће ФК Србобран учинити, јер ми обезбеђујемо основне услове за функционисање клубова, а ако они не могу да пронађу средства за виши ранг и високе такмичарске захтеве, онда је то њихова одговорност. Издвајања из буџета за спорт ове године износе више од 35 милиона динара и то су значајна средства, посебно у односу на могућности локалне самоуправе. Сви клубови имају редовне месечне дотације и ту не каснимо. И ја сам некада био спортиста и свестан сам тога да сви желе успехе, али питање је само како обезбедити даљи рад ако за то нема средстава", рекао је Радивој Парошки.

Говорећи о могућности да други клубови из општине Србобран заврше у нижем рангу такмичења, Парошки подсећа да је ФК Србобран на крају првенства забележио пораз код куће који је све изненадио. "Не верујемо у приче да је то било случајно, али не желимо да финансирамо клуб који се на неодговоран начин односи према својим обавезама. И тада је у питању био опстанак Младости, али тада нико није поставио питање своје одговорности и питање интереса локалне самоуправе и спортских клубова", рекао је Парошки.

Службени лист