Српски  Magyar 

Одржана 34. Кобасицијада у Турији

Уз све што учине сами и уз подршку средине, кад им се "сложи" тај једини предуслов на који организација Кобацисијаде не може утицати, а то су временске прилике, онда је боље да нико не покушава да каже да је и једна гурманска манифестација у Војводини и Србији боља од туријске. Поново се то потврдило управо овог викенда, на 34. Кобасицијади, ходочашћу заљубљеника у свеже и суве кобасице и посебно добри укус рекордерке од 2034 метра.

Ако није лако проценити колико је хиљада и хиљада људи прошло кроз Турију, онда је бар било лако видети да су све сеоске улице биле претворене у паркинг површине, паркирало се до Србобрана и Надаља, рећи ће Туријци, а регистарске таблице показивале су да је Турија примила госте из већине наших градова, плус оне из појединих словеначких, хрватских, мађарских, босанско-херцеговачких, црногорских, па чак и аустријских и немачких.

"Тридесет четири године су велик временски капитал који говори да вредности увек опстају. Из године у годину то потврђују Туријци, због чега увек желим да похвалим све људе укључене у Кобасицијаду, од оних који су некада покренули ту идеју, па све до данас и 34. Кобасицијаде, и оних који су чинили све да се манифестација развије и доведе до овог нивоа. Важно је истаћи и верујем да то може бити и прекретница у даљем развоју - Кобасицијаду сада воде млади људи! Енергија коју они носе мора потврдити оно што нам је недостајало, а присутно је. То је привредни и туристички потенцијал који носи туријска кобасица и манифестација која се гради око ње. На томе треба радити и одлучни смо да тако нешто успешно реализујемо", рекао је Радивој Парошки, председник општине Србобран, и потврдио да локална самоуправа стоји чврсто из Кобасицијаде.


Председник општине Србобран истакао је да у Турији и у причи о кобасици постоји магија, "која када крене уклања све проблеме пред собом и наводи људе да се из године у годину враћају у Турију" На питање да ли ће туријска кобасица ући прва у Европу, попут оне из места Свети Петар у Шуми, у Истри, које, такође, има сличну манифестацију посвећену кобасицама, "С кобасицом у Европу", Парошки је рекао да нико не може рећи ни када ће Србија у ЕУ, али да "по квалитету она то већ сада заслужује".

"Претпостављам да се тајна добре туријске кобасице не крије само у добром занатском делу, али иако ће нам неко рећи да сувише идеализујемо све око туријске кобасице, она има неку специфичност, има традицију, прави се са љубављу и у њу се сигурно уноси посебна енергија, решеност и одлучност да се траје и истовремено чува наслеђе које су оставиле претходне генерације. Овај посао у Турији ради се са душом", рекао је Парошки.

Свим гостима Кобасицијаде, дугогодишњим пријатељима манифестације, знаним и незнаним посетиоцима са свих страна света, захвалио се Мирослав Атанасковић Точа, нови председник Удружења "Кобасицијада". Он је истакао да ново руководство жели да настави са свим добрим стварима које су утемељене у прве три деценије манифестације, али и да жели да додатно развија читаву идеју око Кобасицијаде, ствара нова партнерства, осваја нова тржишта и привлачи нове госте. "Само два догађаја у Србији имају више посетиоца него ми; Егзит на Петроварадину и Сабор у Гучи", недвосмислено је оценио популарност Кобасицијаде Атанасковић.

О могућностима сарадње две манифестације и два удружења у циљу сарадње и освајања тржишта, говорио др Марио Братулић, начелник општине Свети Петар у Шуми и председник овог удружења у Истри, који је и ове године био гост Турије и Кобасицијаде.

"Наш сајам је званично најбоља манифестација ове врсте у Хрватској, у конкуренцији четрдесетак сличних. Већ пар година долазимо у Турију и дочекујемо госте из Турије код нас. Наша карактеристика је да бирамо најбоље кобасице у Хрватској и у међународној конкуренцији, у пет категорија, посети нас више десетина хиљада људи из бројних држава, а ове године одлучили смо да направимо једну средњоевропску кобасицу у чијем ће припремању учествовати сви наши пријатељи из Србије, Мађарске, Словачке, Словеније, Аустрије и Хрватске. Ми смо у Европској унији и верујем да постоје могућности да заједно реализујемо неке пројекте прекограничне сарадње, о чему смо већ јуче разговарали. Наше везе и пријатељство треба да се даље развијају како би додатно промовисали наше кобасице, јер су сухомеснати производи са наших простора далеко бољи од оног што се може јесте у Европи", рекао је Братулић.

Уследило је отварање манифестације и представљање најдуже кобасице на свету. Изношење кобасице најавили су људи у традиционалним војвођанским ношњама, уз подршку тамбураша и камџијаша, који су пред собом отварали пут за пролазак рекордерке. Ове године било је потребно да десетак мајстора кобасичара ради два и по дана како би прво самлели, затим паприком, белим луком, сољу и бибером зачинили, и, на крају, у природно црево, непрекинуто, сместили 2,5 тона меса. Толико је било потребно да се стигне до 2035. метра, који ће се надовезати следеће године, на 35. Кобасицијади. 

Част да одсече први метар кобасице и тако отвори главни програм дана, припала је Радивоју Парошком. Он је окупљеним пожелео добродошлицу у Турију, истичући да је за стварање бренда туријска кобасица било потребно много рада и труда, одрицања од прве године манифестације, али да та енергија и успех сваке године у фебруару окупи десетине хиљада људи у центру места. "Сви они који на овај дан дођу у Турију забораве барем на неколико сати све проблеме, на делу је магија, уживајте!", рекао је Парошки.

Уследило је такмичење у прављењу домаћих кобасица, на бини су се смењивале фоклорне групе и музичари, а као врхунац забавног дела програма дошао је концерт Џенана Лончаревића. За неколико сати продат је сваки од 2034 метра кобасице, нису лошије прошли ни они који су разне кобасице и друге производе продавали на штандовима, све то захваљујући безбројним гостима Турије који су дошли да још једном скину капу пред мајсторима за кобасице из овог места општине Србобран.

Ево шта су бројне новинске редакције пренеле у својим репортажама са Кобасицијаде: Курир, Блиц, Дневник

Службени лист