Српски  Magyar 

Парошки обишао Спомен кућу НГ, вртић "Бамби" и Завичајну кућу

Руководство општине Србобран, Радивој Парошки, председник општине, Аранка Бергел, помоћница председника, Радивој Дебељачки и Беата Фодор Сабадош, чланови Општинског већа, као и Брашњо Нандор, одборник СО Србобран, обишли су данас друштва и установе у којим се окупљају или их похађају припадници мађарске националности. Они су прво посетили Спомен кући Гион Нандора, затим вртић "Бамби" Предшколске установе "Радост", а на крају и Завичајну кућу.

У Спомен кући Гион Нандора госте су дочекали Деже Немет, председник Културног центра "Гион Нандор", др Харгита Футо, координторка литерарних конкурса Културног центра, и Ласло Парацки, уредник портала szenttamas.rs

"Данас је била лепа прилика за посету Спомен кући јер је на данашњи дан, 01. фебруара, рођен Гион Нандор. Овај културни центар ради веома добро на неговању мађарског културног наслеђа, језика и традиције, и желели смо да видимо шта можемо да учинимо да се и такав рад унапреди. И поред потешкоћа, посебно у кадровском смислу и потреби да се ангажује још више људи на овим активностима, људи окупљени око Спомен куће су веома агилни и посвећени послу, а на локалној самоуправи је подржи све квалитетне пројекте који јесу од користи свим нашим грађанима. Постоји више активности које можемо да урадимо заједно и потребно је пратити конкурсе, јер имамо пројектно финансирање из буџета. Истовремено, свесни смо да Спомен кућа заслужује да добије подршку и кроз буџет који је намењен посебно култури и реализује га Дом културе. Наставићемо разговоре у потрази за моделима сарадње, а дотакли смо се и могућности да Спомен кућа Гион Нандора у будућности постане и место погодно за туризам у области културе, место које посећују љубитељи нашег великог писца, његовог дела и литературе уопште", рекао је Парошки. 

У наставку дана делегација општине Србобран обишла је вртић "Бамби", у којем је госте дочекала Александра Врсајковић, директорка ПУ "Радост". Представници локалне самоуправе желели су да се на лицу места увере докле се дошло са радовима на уређењу овог објекта. 

"Национални савет Мађара обезбедио је 10.000 евра за замену прозора и врата на овом објекту, а следи и сређивање система грејања. И локална самоуправа учествује у унапређењу рада Предшколске установе, обезбеђено је око 500.000 динара за куповину намештаја, док се на једном објекту завршава и пројекат доградње којом ћемо добити још 100 квадратних метара простора. Ово што смо видели овде је за сваку похвалу, све је урађено по прописима и веома смо задовољни учињеним", рекао је Парошки.

Директорка установе Александра Врсајковић захвалила се Националном савету Мађара за подршку објекту које похађају две мађарске групе, једна средњег узраста и једна припремна. Она је за наш портал говорила о неколико најважнијих пројеката који су рађени или се тренутно раде у овој установи. "У вртићу 'Бубамара' у Надаљу уграђене су топлотне пумпе, захваљујући средствима Покрајинског секретаријата за енергетику, а ускоро ће исте пумпе бити инсталиране и у вртићу "Црвенкапа", који ће бити и проширен за 100 м2. Такође, уз подршку Покрајинског секретаријата за образовање добили смо прилику да за пола милиона динара набавимо намештај, столове и столице за седам група. Имамо још вртића на којим желимо да мењамо столарију и сређујемо системе грејања па зато морамо редовно пратити све конкурсе и верујем да ћемо уз подршку локалне самоуправе успети да остваримо све што желимо и планирамо", рекла је Врсајковић.

Аранка Бергел, помоћница председника општине Србобран, појаснила је да се радови у "Бамбију" спроводе захваљујући Националном савету Мађара. "Као вид подршке добили смо 1,16 милиона динара. Од ове суме 560.000 динара утрошили смо на уградњу столарије, а остатак ће бити утрошен на уградњу централног грејања. Сви послови морају бити завршени до 31. марта", рекла је Бергел и захвалила НСМ на подршци.

Последња тачка данашњег обиласка друштава и установа била је Завичајна кућа, за чију је реконструкцију новац обезбедио мађарски фонд Просперитати. 

Службени лист