Српски  Magyar 

Проглашени најбољи спортисти у 2017. години

Општина Србобран добила је среду најбоље спортисте и најбоље спортске колективе у 2017. години. Проглашење најуспешнијих и уручивање признања окупило је у сали Малог позоришта бројне спортисте и спортске раднике, још више заинтересованих Србобранаца, жељних да виде ко се у 2017. години посебно истакао на спортским борилиштима и ко је на најбољи начин на турнирима и такмичењима промовисао град и клуб из ког долази.

Управни одбор Спортског савеза општине Србобран није имао лак задатак, конкуренција је била оштра јер је забележено више вредних резултата, али и ове године оцена је да су стварно најбољи дошли до награда. 

У име Спортског савеза општине Србобран и у име организатора свечаности, окупљеним се први обратио Слободан Секулић, председник организације.

"Тренутно окупљамо 20 клубова из 12 грана спортова, у обе конкуренције, и са више од 1.000 спортиста представљамо најмасновније удружење у нашој општини. Наша је обавеза да свима онима који су под нашим окриљем пружимо сву помоћ која ће допринети бољим резултатима и стварању услова за бављење спортом. Трудили смо се да решимо све проблеме, а да ли смо у томе успели, најбоље показују резултати који су постигнути. Имамо непрестану комуникацију са свим клубовима, доносили смо потребне акте за боље функционисање клубова, изабрали смо нове органе управљања, а финансирање је било је редовно и у стопроцентном планираном износу, што у данашњим условима пословања представља, заиста, велики успех. Комуникација са Спортским савезом Војводине, Спортским савезом Србије, такође је била на високом нивоу и убеђени смо да ће од свега тога највећу корист имати спортски клубови. Користим прилику да се у име Спортског савеза захвалим локалној самоуправи и председнику општине Радивоју Парошком, који нам је пружио максималну подршку. Разумевање на које наилазимо је гаранција да је спорт у нашој општини препознат као област која не представља трошак, већ улагање у будућност. То потврђује и податак да је локална самоуправа буџетом за 2018. годину повећала средства за спорт", рекао је, између осталог, Секулић.

Поред редовних издвајања новца за функционисање спортских клубова, локална самоуправа спроводи још низ других активности везаних за стварање што бољих услова нашим спортистима. Бесплатно коришћење спортских хала и објеката, бесплатни лекарски прегледи, санација и опремање отворених и затворених спортских терена и објеката, представљају најважније активности које се реализују у области спорта, речено је уводном делу свечаности.

О односу локалне самоуправе према спорту говорио је председник општине Србобран Радивој Парошки.

"За сваку локалну самоуправу веома је важно да има здраву и снажну средину, а када имамо добро организоване спортске клубове, онда се можемо похвалити и с поносом говорити о резултатима који се постижу. За то је потребно пуно рада и одрицања, али се види да резултати стижу и рад се увек добрим врати. Србобран је мала средина али жуди за правим вредностима, не само у спорту, и захваљујем се спортистима и спортским радницима на свему што су учинили у 2017. години. Наш је циљ да кроз обезбеђивање услова за бављење спортом привучемо што више младих људи здравом начину живота, да се са њима стручно ради, и да тако добијемо честите и здраве људе. У томе се успева", рекао је Парошки. Председник општине је предложио да се уз најбоље ученике, који се од недавно налазе на билбордима у Србобрану, у циљу афирмације правих вредности, ускоро нађу и најбољи спортисти, јер и они заслужују да се о њиховим успесима у 2017. години упозна целокупна јавност. 

"Издвајамо средства за клубове, рационално их користимо, а надам се да ћемо убрзо развити и привреду која ће моћи да преузме део финансирања спорта", рекао је Парошки и свим награђеним честитао на успесима.  

Управни одбор Спортског савеза општине Србобран одлучио је да ове године за најуспешнију младу спортисткињу прогласи Јовану Бегечки, чланицу Џудо клуба Турија. Јована је првакиња Војводине за полетарке 2016. године, трећа у Војводини за полетарке 2015. године и трећа у Војводини за полетарке 2017. године, била је другопласирана на Школском првенству Војводине у џудоу 2017. године, и првопласирана на Школском првенству Србије у 2017. години. Освојила је више од 30 медаља на различитим турнирима, од чега је готово половина златних. Јована је одлична ученица ОШ "Жарко Зрењанин-Уча" у Надаљу.

У мушкој категорији младих нада, Спортски савез прогласио је за најперспективнијег Стефана Tojзана, члана Рукометног клуба Србобран. Стефан је најбољи играч кадетске екипе и капитен, на ширем је списку репрезентације Војводине и члан репрезентације Б групе, заједно са седам кадетских репрезентативаца Србије.

За посебан допринос и изузетан значај у развоју и афирмацији општине Србобран из области спорта, ове године награђен је Дејан Живков, члан Фудбалског клуба "Младост-радост".

За најуспешнију школу спорта проглашена је школа одбојке Одбојкашког клуба "Еlan Volley". Овај клуб настао је 2011. године, а основала га је група ентузијаста. Од самог старта па до данас, велики број девојчица је прошао кроз програм који је искључиво у служби деце, са циљем да кроз бављење одбојком и спортом уопште, постану првенствено добри људи, а затим и успешни спортисти. Награду је у име клуба примио Бошко Поповић, председник.

Спортски савез општине Србобран за најуспешнијег тренера у 2017. години прогласио је Милана Срдановића, тренера Џудо клуба Турија. Милан је од 2013. године лиценцирани тренер џудоа, а као свој највећи успех сматра стварање могућности и услова за тренирање џудоа у Надаљу и Србобрану. Такмичари које Милан тренира у 2017. години освојили су укупно 246 медаља и 9 пехара. Од тога освојено је 64 златне медаље, 55 сребрних и 122 бронзане медаље.

За свеукупни учинак у области спорта Спортски савез општине Србобран наградио је Милену Ћорић, дугогодишњег секретара Спортског савеза. Милена је у спорту још од најмлађих дана, успешно се бавила рукометом, а касније је цео свој живот посветила организацији разних спортских манифестација. На позицији секретара Спортског савеза остала је пуних 35 година, ношена жељом да помогне сваком спортском колективу.

Најуспешнији спортиста у 2017. години, према одлуци Спортског савеза општине Србобран, је млада кошаркашица Ивана Цураковић.


Преко Женског кошаркашког клуба Србобран, млађих селекција Србије, кадетске и јуниорске, а сада као чланица клуба из мађарског Печуја, стигла је до сребрне медаље на Првенству Европе за јуниорке, што је највећи такмичарски успех неког појединца из колективних спортова у историји спорта у општини Србобран.

За најуспешнији спортски колектив у 2017. години Спортски савез општине Србобран прогласио је Кошаркашки клуб Академик, што је за овај колектив трећа награда у последњих 10 година. Година која је на измаку остаће забележена као година која је овој средини донела историјски успех када је мушка кошарка у питању. Пласман у другу Савезну лигу Србије, са импозантним учинком од 24 победе и само два пораза, сматра се једним од највећих успеха који је остварен у општини Србобран у свим екипним спортовима који постоје.


Први тренер Јовица Андрић, Србобранац и бивши кошаркаш Академика, предводио је екипу до успеха. Уз своје асистенте Дејана Андрића и Зорана Мијића, такође из Србобрана, Академик је спадао у јединствене случајеве у околини са стручним кадром из своје средине. Уз њих, велики успех направили су: Марко Ждеро, капитен Драган Марић, Вук Живановић, Немања Нићин, Алекса Туторов, Милош Турањанин, Игор Арнаут, Душан Самарџић, Никола Самојловић, Милисав Миљанић, Никола Бабић и Новица Милосављевић. Признање у име клуба примио је Јован Туторов, председник Академика.

Спортски савез није заборавио да истакне и значај рекреативног спорта, тако да су као посебно важни делови спортског живота издвојена три турнира које је организовао Тодор Шимпрага, члан Општинског већа задужен за спорт, уз подршку Центра за спорт и туризам и Спортског савеза. Као одличан пример рекреативног спорта издвојени су турнир у малом фудбалу, одржан у спортској хали, и street фудбал и street košarka 3 на 3, турнири који су се одржавали на Тргу Републике.

Такође, Спортски савез похвалио је и организацију која се бави спортом за инвалидна лица - Друштво за спорт и рекреацију инвалидних лица општине Србобран. Ово удружење је у 2017. години учествовало у свим активностима које спроводи Покрајински савез, као што су: стрељаштво, пикадо, шах, атлетика и спортски риболов, па је тако Србобран био домаћин покрајинског и државног првенства у риболову. Признање у име ове организације примио је председник Друштва Предраг Нићин.

Службени лист