Српски  Magyar 

Привредници из Орошхазе у посети Србобрану

Привредници општине Србобран и мађарске Орошхазе састали су се данас по први пут и коначно отворили ново поглавље у односима два града побратима - сарадњу у области привреде. Двадесетак привредника са једне и друге стране, предвођени првим људима Србобрана и Орошхазе и организаторима састанка, Радивојем Парошким и Давидом Золтаном, размењивало је искуства, разговарало о могућностима сарадње, унапређењу пословања и новим тржиштима за своје производе и услуге.

"Данас су први пут наше две збратимљене општине имале састанак привредника. Први пут после 2009. године од када датира наша сарадња у области културе и туризма, прелазимо у нову етапу и повлачимо први корак који ће омогућити успостављање привредне сарадње. Кроз њу желимо да искористимо и предности које има Орошхаза, као град у Мађарској која је део Европске уније, и партнерима понудимо предности које имамо ми као град у Србији која има посебан статус у економским односима са Русијом, што може бити њихова шанса. Постоје могућности које ћемо сигурно користити да би стврили чвршће привредне односе, који се могу ширити и на целе регије. Србобран је данас представио привредне субјекте у области пољопривредне производње и прераде, што је карактеристично за нас, али и оне из металске индустрије и неке из области услужних делатности", рекао је Парошки и најавио нове састанке две стране.



Са србобранске стране стола седели су први људи и власници следећих компанија и предузећа: Best Seed Producer, Трго Ауто, NB Soja Gold, Туринка, Вулкан комерц, Метал X, Техника МБ, Kovatherm, Пламен, Пионир, Вулкан гума и IV-KOOP.



Привреднике Орошхазе представљали су први људи Шара редионице за поцинковање лима, Орошфарме, Merion Foods прехрамбеног предузећа, Euro-Union технологија грајања и комуналног предузећа из Орошхазе.

"Одавно има братске односе и време је да их подигнемо на виши ниво. Добро је да исто размишља и председник општине Србобран Радивој Парошки и верујем да резултати неће изостати. Овде су власници појединих предузећа из Орошхазе који желе да упознају своје колеге из Србобрана и морамо пронаћи делатности у којим можемо успоставити сарадњу, јер сваком граду је најважније да се отварају нова радна места. Оно што смо сазнали пренећемо и другим привредницима у Мађарској, онима који данас нису дошли, јер је ово само део привредних субјеката у нашем граду. Орошхаза је отворен град, осећам да је такав и Србобран, што је јако добро, и верујем да за добро оба града можемо унапредити и учврстити наше односе", рекао је Давид Золтан.