Српски  Magyar 

Бициклисти спојили Србобран и Бељанску бару

Нису засметале две недеље одлагања великог бициклистичког каравана од центра Србобрана до Парка природе Бељанска бара. Нови термин обележен  сунчаним даном, измамио је на улице више од две стотине бициклиста, од најмлађих чије искуство у вожњи бицикла траје тек годину или две, па до оних у седмој или осмој деценији живота, који за собом имају хиљаде и хиљаде пређених километара на својим двоточкашима. Тако је велики план о дружењу на бициклима, који су осмислили Канцеларија за локални економски развој и општина Србобран, претворен у врхунски догађај о којем ће се сигурно причати наредних дана на србобранским улицама, а тражиће се одговор на само једно питање - Када ћемо опет?

Подједнако важан допринос успеху акције дали су бројни партнери: ЈВП "Воде Војводине", Друштво за борбу против шећерне болести "Плави круг", Дом здравља "Др Ђорђе Бастић", Полицијска станица Србобран и други.

Караван је из парка испред општине Србобран кренуо тачно у 15.30 часова. Дуга колона бициклиста који су овога пута барем на неко време добили слободу и предност у саобраћају, протезала се Србобраном и већина улица биле су кратке да би у истом тренутку примиле и главу и реп каравана. Тек су нафтна поља између Србобрана и Турије отворила могућност да се сагледа колико је бициклиста учествовало у недељној акцији. Уз нешто енергичнију вожњу оних најмлађих, жељних надметања и трка, али и "крузерску" вожњу они искуснијих који су уживали у сваком окрету педала, караван је стигао до Бељанске баре за око пола сата, а то је био само први део осмишљеног програма.

Бициклисте су у учионици на отвореном дочекали представници ЈВП "Воде Војводине" и "Плавог круга", и док су једни слушали предавања о Бељанској бари, други су контролисали своје здравље, посебно притисак и шећер после једног доброг тренинга, а трећи се, као триатлонци, спремали за 4,4 километра дугу шетњу стазом здравља око Бељанске или вожњу чамцима на њој."Ако треба да изнесем свој утисак - ја сам и сада веома задовољан, исто као што сам то био и претходне године. Окупио се велики број наших суграђана, и старих и младих, и лагано се бициклима одвезао до Бељанске баре. Овај простор је бисер наше општине и сигурно је да ћемо га у будућности користити још више. Акција је леп пример како наши суграђани могу доћи, прошетати Бељанском баром и уживати у њеној лепоти. А биће још и лепша јер у најскоријој будућности, током октобра, планирамо завршетак пешачко-бициклистичке стазе. У буџету за следећу годину планираћемо и неке друге садржаје на подручју заштићеног простора, а подршку ћемо имати и од 'Вода Војводине'. Ту мислим да могућности изградње визиторског центра или куповине катамарана, јер су то садржаји који могу да допринесу да и неки други намерници посете Бељанску бару", рекао је Радивој Парошки, председник општине који је заједно са сарадницима повео караван из Србобрана.

За др Илију Газепова, председника "Плавог круга" и члана Општинског већа, бициклистички караван био је још једна добра прилика за промоцију здравог начина живота. "Редовни смо пертнери и пратећи садржај свих великих акција, друштевних, културних, музичких, а посебно спортских. Пропагирамо здраве стилове живота и физичку активност, јер без њих нема доброг здравља, нема превентиве, нема стицања имунитета. Били смо присутни са две екипе које су свим заинтересованим мерили крвни притисак и ниво шећера у крви, уз делење савета и едукативног материјала. Хвала онима који су издвојили времена да нешто добро данас ураде за себе. Мени је једино жао што овога нема чешће", рекао је др Газепов. И за учеснике каравана и за оне који ће му се придружити неки следећи пут; "30 минута вожње бициклом доноси убрзано дисање и тако се из организма избацује доста угљендиоксида и осталих непотребних гасова, кроз знојење и мокрење због узимања мало више течности ослобађамо се и  других штетних материја, и, најважније, активирамо све мишиће, покрећемо све крвне судове, а кисеоник стиже у све ћелије људског организма", поручио је др Газепов и оценио да нема бољих, безбеднијих и јефтинијих лекова од физичке активности.

Миланка Мишковић, шеф Одељења за управљање заштићеним подручјима "Вода Војводине", долазак бројних бициклиста на Бељанску бару искористила како би их упознала са основним карактеристика парка и плановима за даљи развој. "Бељанска бара је веома значајна за развијање еко-туризма у општини Србобран и од 2013. године се спроводе континуиране активности, пре свега везане за одмор, рекреацију и шетњу. Те акције користе се и за један вид едукације локалног становништва да би се Бељанска бара очувала и заштитила. Кроз разне ликовне и литерарне конкурсе видели смо да постоји спремност младих да чувају Парк природе, да знају доста о њему, једино је неопходно да што више грађана борави на овом простору. Једно је говорити о томе у учионици а друго изаћи у природу и видети све лепоте Бељанске баре", рекла је Мишковић.

Завршну оцену акције дао је Радивој Дебељачки, руководилац КЛЕР-а, који је, заједно са сарадницима, био чврсто решен да поново оформи бициклистички караван до Парка природе. 

"И ове године Канцеларија за локални економски развој организовала је рекреативну вожњу бициклима до Бељанске баре, у циљу промоције здравог начина живота и употребе алтернативних врста превоза као мера јачања свести о заштити животне средине. Мислим да смо ове године направили корак напред у организацији јер смо свим учесницима омогућили више садржаја. То се посебно могло видети на лицима наших најмлађих суграђана који нису крили задовољство након вожње чамцима по заштићеном Парку природе. Добијамо све више иницијатива да се овакве акције чешће одржавају и ја се надам да се наредне године нећемо ограничити само на један датум када је Европска недеља мобилности", рекао је Дебељачки.

  

Службени лист