Српски  Magyar 

Кроз јавне радове ангажована 51 незапослена особа

Радивој Парошки, председник општине Србобран, уручио је данас уговоре предузећима, установама, удружењима и друштвима која су добили подршку Националне службе за запошљавање и локалне самоуправе за извођење јавних радова. Према одлуци, 12 на конкурсу одабраних организација разних врста извешће 14 јавних радова.

"Општина Србобран и Национална служба за запошљавање заједно су издвојили скоро шест милиона динара за разне облике запошљавање лица са евиденције незапослених и пројекте за које смо оценили да су корисни за локалну самоуправу. Акценат смо дали на јавне радове јер запошљавају највише лица и укупно ће бити ангажована 51 особа. Трајање радова је три месеца и укупан износ средстава за ову меру је 4.937.000 динара. Друга мера била је стручна пракса, ангажоване су четири особе, једна са високом стручном спремом на 12 месеци, и три са средњом стручном спремом на шест месеци, а укупан износ средстава је 453.000 динара. Трећа мера била је самозапошљавање и за два одобрена програма издваја се 360.000 динара", саопштио је приликом предаје уговора Парошки.

Јавне радове спроводиће у наредном периоду ЈКП "Градитељ", "Цветни сокак", Дом здравља "Др Ђорђе Бастић, Друштво за помоћ МНРО "Бисер", "У корак са светом", "Осмех за старост", Удружење Рома "8. април", Будућност младих Турије, УГ "Јачање свести", Општина Србобран, МЗ Турија и Центар за социјални рад општине Србобран.

Парошки је истакао да је издвајање новца за овакве пројекте запошљавања, затим за подршку предузетницима, као и за подршку пољопривредницима, јасан сигнал да општина Србобран жели да ствара добар амбијент у којем они који желе да вредно раде могу да очекују подршку у остваривању својих пословних идеја. "Ово је један од првих корака и сигуран сам да ће у будућности бити и бољи и јачи, јер сматрамо да средства у буџету, која обезбеђују наши порески обвезници, треба да се враћају нашим грађанима, како би им олакшали рад и функционисање. Наша жеља је да се омогући већи ниво запошљавања, олакша пословање и тако обезбеди бољи животни стандард. Наша стратегија је да јачамо већ постојећи производни, привредни сектор, помогнемо пољопривреду која је база развоја општине Србобран, као и да наставимо са привлачењем капитала у индустријске зоне. У овој години, заједно са НСЗ, издвојили смо више 12 милиона динара за пројекте који омогућавају брже запошљавање и бољи стандард, а већ за следећу годину планирамо повећање овог износа", рекао је Парошки.   

  

Службени лист