Српски  Magyar 

Више деце у објектима ПУ "Радост"

Нова школска година, уз четири основне и једну средњу школу, почела је и у Предшколској установи "Радост", а добра вест је да је ове године 20 деце више него претходне године. "У школску 2017/2018. годину уписано је укупно 420 деце, од тога 354 детета у полудневном боравку и 66 у целодневном боравку. На српском језику имамо 16 група, на мађарском језику четири, као и једну мешовиту, српско-мађарску", саопштено је из ПУ "Радост".

"Проблеме са којима се суочавају предшколске установе у великим градовима, а највећи је пребукираност, ми немамо. Способни смо за свеобухват деце и свако дете које је желело да се упише је и уписано. До ове године смо имали проблем у вртићу 'Пепељуга' у којем имамо целодневни боравак, јер нисмо могли да упишемо сву децу, а последњих година се повећао број родитеља који су запослени и којима је неопходно да им деца остају дуже у вртићу. То смо решили на тај начин што смо и у вртићу 'Бамби' отворили целодневни боравак, за децу од треће године па надаље.Такође смо и у Надаљу, у вртићу Бубамара, због повећаног броја уписане деце отворили још једну групу", рекла је Александра Врсајковић, директорка ПУ "Радост".



Према њеним речима, веома је важно и добро да општина Србобран препознаје значај предшколског васпитања и образовања и да улаже у ову област на сваки начин. "Имамо добру комуникацију и локална самоуправа препознају наше потребе. Располажемо са девет објеката који су велике површине и чије одржавање поприлично кошта, највише грејање. Вртићи су нам лепо сређени и опремљени и ни у чему не оскудевамо. Важно је да смо у току ове календарске године, посебно у току летњег распуста, урадили све планиране радове. У вртићу 'Пчелица' смо постојеће централно грејање заменили новим, купили нове радијаторе, средили подове и окречили. Такође, окречени су и други вртићи где је било потребе, купљени нови теписи, намештај и сва додатна опрема. Управо завршавамо јавну набавку за уградњу топлотне пумпе у вртићу 'Бубамара' у Надаљу и очекујемо да радови ускоро почну како би све било готово до почетка грејне сезоне. Следеће недеље нас очекује потписивање уговора са Националним саветом Мађара за донацију од 1,2 милиона динара, која ће се утрошити за замену постојеће столарије новом и заменом старог грејања новим централним грејањем. Оно што нам предстоји у наредном периоду је да заменимо постојећу, стару, столарију новом у још три вртића, да старе котлове за централно грејање заменимо новим кондензационим, као и да уредимо стазе и прилазе вртићима у неколико објеката", рекла је Врсајковић.

Ипак, као проблем за установу појавило се вандалско понашање непознатих особа које су последњих ноћи, а и раније, уништиле део мобилијара у двориштима појединих објеката. "Посебно имамо проблема у вртићима 'Пепељуга', 'Бамби' и 'Црвенкапа' на Беглуку, где су нам пролетос новопостављене справе више пута чупали. Због овог сам се обратила председнику општине Радивоју Парошком са предлогом да уведемо видео надзор. Речено ми је да је о овој теми већ разговарано и општина Србобран разматра овај пројекат за школе и вртиће", рекла је директорка ПУ "Радост".

Предшколска установа ће у наредном периоду обележити Европску недељу мобилности и одржти јавни час важбања, а затим иду припреме за Дечију недељу која се увек обележава у првој седмици октобра.

"За све ове године трудили смо се да имамо коректан и квалитетан однос са родитељима. Да би остварили наше циљеве и адекватно функционисали, неопходна нам је помоћ родитеља. Поверење и спремност на сарадњу и међусобно уважавање су основа за квалитетан рад. Родитељи треба да добију поруку да је њихово мишљење нама важно и да одлуке које доносимо - доносимо заједно. Трудимо се да родитељима представимо све могућности које постоје и да будемо отворени за идеје које имају", рекла је Врсајковић.

Службени лист