Српски  Magyar 

Одржана XVIII "Србобранска бразда"

Август у србобрабском атару зна да буде врео, али овај 5. сигурно ће остати забележен још дуго. Ни температура од скоро 40 степени није спречила угледне пољопривреднике из овог дела Војводине, њих укупно 20, да се надмећу за титулу најбољег орача, који се традиционално бира на манифестацији "Србобранска бразда". Ове године Месна заједница Србобран организовала је популарно такмичење по 18. пут.

Орачи су се надметали у три категорије: лака А, средња Б и тешка Ц категорија. Задатак такмичара је било орање на дубину 25 центиметара, а стручна комисија, као и увек, оцењивала је правац отварања и дубину отварарања бразде, равномерност дубине орања, општи изглед орања, као и изоравање увратина. Додатно је оцењивана и опремљеност агрегата трактор - плуг.

У лакој категорији највише орачке вештине показао је Золтан Балзам, друго место припало је Шерфезе Ливији, а треће Тибору Хулала, сво троје из Србобрана. Прво место у средњој категорији припало је Марку Атанасковићу из Турије, друго његовом презимењаку Саши из истог места, а треће Србобранцу Ђорђу Дињашком. И награде у тешкох категорији припале су орачима из Србобрана: прва Александру Белићу, друга Атили Пекалићу, а трећа Бранку Дојновићу.

"И ово врело сунце је део пољопривреде и то је оно што наше пољопривреднике прати свакодневно. Чак и на парцелама на узорном добро као што је 'Пионир', можемо да видимо како су временске прилике утицале на род, па зато ми морамо чинити нешто да се стање у будућности поправи. На природу не можемо утицати, али можемо утицати на технологију и мере које могу да олакшају рад нашим пољопривредницима и донесу добре резултате. Разматрамо план како помоћи паорима, повртарима и воћарима, посебно удруживањем средстава са буџетима Србије и Војводине, са разним фондовима, али и како да им помогнемо и сами. Циљ нам је обезбедити новац за бушење бунара, а веома брзо ћемо имати и готове планове за изградњу једне велике акумулације која ће омогућити наводњавање великих површина. Пољопривреда је основ развоја општине Србобран, у њој има места за нова запошљавања, и морамо створити услове за модерну производњу која доноси одличне резултате", рекао је приликом отварања XVIII "Србобранске бразде" Радивој Парошки, председник општине Србобран.



Окупљање пољопривредника на "Србобранској бразди" била је прилика и за представљање појединих кућа које се баве производњом семенске робе, вештачког ђубрива и пољопривредне механизације, као и за представљање иновација у овој области.