Српски  Magyar 

Завршен Еко камп, "Плави круг" прегледао сву децу

У Србобрану је завршен 12. Еко камп "Буди еко фин", који традиционално организује Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним лицима "Бисер". Током пет кампа кроз отворени простор крај србобранског стадиона, шуму и спортске терене, прошло је више стотина деце и одраслих, штићеника "Бисера" и сличних удружења из окружења, али и из других друштава и организација. Време и програме за полазнике кампа осмишљавали су бројни волонтери и стручна лица која се свакодневно баве проблемима социјализације ове друштвене групе.

Последњег дана кампа "бисераше" су посетили чланови Друштва за борбу против шећерне болести "Плави круг" и запослени у Дому здравља "Др Ђорђе Бадтић", који су и овом приликом обавили бројне превентивне прегледе учесника кампа. За два сата преконстролисано је више од 100 малишана којима је мерена телесна висина и тежина, крвни притисак и ниво шећера у крви, проценат масноћа и други здравствени параметри.

"Дружење са 'бисерашима' је наша традиционална и редовна активност у којој контролишемо основне здравствене параметре и вршимо основне антрополошке прегледе. Успет делимо и едукативни материјал и промовишемо здраве стилове живота и физичку активност, једини прави превентивни пут ка добром здрављу, али и као терапијску меру. Без физичке активности нема ни превентиве ни лечења дијабетеса, и 'Плави круг' и Дом здравља дају пуну подршку активностима 'Бисера'. Знамо колико је значај овог удружења за популацију којом се баве и ми имамо заједнички задатак да тим особама будемо од помоћи. 'Бисер' све чини да ову децу учини физички активним, иако као друштво они немају најадекватније услове за тако нешто, и управо зато локална самоуправа пружа подршку удружењу у свим њиховим пројектима. Надам се да ће ускоро бити трајно решен простор за квалитетан рад 'Бисера', јер не смемо чекати само лепе временске прилике за физичку активност ове деце. Оно како стручњаци овог удружења раде са децом је задовољство за све нас, како их едукују и помажу им да постану што самосталнија, и дивим се ентузијазму тих младих људи. Успех оваквих пројеката доноси и решавање других аспеката проблема - социјалног, здравственог, економског. И даље ћемо подржавати, и 'Плави круг' и Дом здравља, све активности 'Бисера' јер су ова деца део нас. Овакве акције треба да трају цело лето, оне су најбољи начин да сви они укључе у друштвене токове, а корист је многострука - њихово добро здравље, њихов социјални идентитет, њихова едукација, мање проблема за локалну самоуправу, мање проблема за породице које брину о њима", рекао је др Илија Газепов, председник "Плавог круга" и члан Општинског већа задужен за здравство.

Свих пет дана кампа са децом из "Бисера" боравила је и радила Данка Ђурић, млада дефектологиња из Новог Сада. "Дани кампа протекли су одлично. Наш општи циљ био је да полазници упознају природу која их окружује и да развију свест како треба заштитити животни простор, што је остварено, док су специфични циљеви реализовани кроз радионице, а то су били развијање психо-физичких способности и промена ставова о особама са инвалидитетом и о другим маргинализованим друштвеним групама. Уз професионалне резултате које носе овакве акције, за мене је ово било дивно искуство, недавно сам завршила факултет и ово ми је први посао, први камп инклузивне природе, коју сам до сада виђала само у школи. Природа је идеално место за инклузију, ово је идеалан систем да се тако нешто оствари, и волела бих дасе акција понови и следеће године. Али са још више учесника и још више волонтера", рекла је Данка Ђурић, волонтерка којој је Еко камп "Буди еко фин" први радни ангажман.   

     

Службени лист