Српски  Magyar 

НСЗ расписала три конкурса за незапослена лица

Национална служба за запошљавање - Филијала Нови Сад, у сарадњи са општином Србобран, расписала је три јавна конкурса за незапослена лица: јавни конкурс за организовање спровођења јавних радова у 2017. години, за органузовање стручне праксе, и за доделу субвенција за самозапошљавање.

Сва три конкурса и позива односе се на незапослена лица евидентирана у Националној служби за запошљавање. 

Програм јавних радова намењен је радном ангажовању првенствено теже запошљивих незапослених лица и незапослених у стању социјалне потребе, ради очувања и унапређења радних способности незапослених, као и ради остваривања одређеног друштвеног интереса. Јавни рад спроводи послодавац - извођач јавног рада, кога одређује НСЗ на основу јавног конкурса. Послодавац - извођач јавног рада може организовати спровођење јавних радова  уколико радно ангажује  лица која се налазе на евиденцији тражилаца запослења Филијале Нови Сад- Испостава Србобран из свих категорија теже запошљивих и то: млади до 30 година живота, вишкови запослених, старији од 50 година; лица без квалификација/са ниском квалификацијама, особе са инвалидитетом; Роми, радно способни корисници новчане социјалне помоћи, дугорочно незапослени (на евиденцији дуже од 12 месеци, а посебно незапослена лица која посао траже дуже од  18 месеци), млади до 30 година старости са статусом деце палих бораца, млади до 30 година старости који су имали/имају статус деце без родитељског старања, жртве трговине људима и жртве породичног насиља, жене, рурално становништво, избегла и расељена лица, повратници према споразуму о реадмисији,самохрани родитељи, супружници из породице у коој су оба супружника незапослена, родитељи деце са сметњама у развоју и сл.
 
Максимална дужина трајања јавног рада је четири месеца, у складу са расположивим финансијским средствима. Јавни радови се могу спроводити у областима: социјалних и хуманитарних делатности, одржавања и обнављања јавне инфраструктуре, одржавања и заштите животне средине и природе.

Субвенција за самозапошљавање намењена је незапосленима који се воде на евиденцији НСЗ - Филијала Нови Сад - Испостава Србобран, и имају завршену обуку за започињање сопственог посла. Субвенција за самозапошљавање додељује се у једнократном износу од 180.000 динара, односно 200.000 динара у случају самозапошљавања вишкова запослених, или 220.000 динара за незапослене особе са инвалидитетом, ради оснивања радње, задруге или другог облика предузетништва, као и оснивања привредног друштва, уколико оснивач заснива у њему радни однос. Незапослени који оствари право на субвенцију за самозапошљавање у обавези је да обавља регистровану делатност на територији општине Србобран и измирује обавезе по основу доприноса за обавезно социјално осигурање најмање 12 месеци, почев од дана отпочињања обављања делатности.

Програм стручне праксе подразумева стручно оспособљавање незапосленог за самосталан рад у струци за коју је стечено одговарајуће образовање - квалификација, ради обављања приправничког стажа, односно стицања услова за полагање стручног испита, када је то законом, односно правилником предвиђено као посебан услов за самосталан рад у струци. Програм се реализује без заснивања радног односа. Кроз програм стручне праксе НСЗ финансира незапослена лица која се први пут стручно оспособљавају за занимање за које су стекла одређену врсту и ниво образовања или која су се стручно оспособљавала краће од времена потребног за полагање приправничког или стручног испита. Финансирање програма стручне праксе траје најдуже 12 месеци.

Tоком трајања програма стручне праксе НСЗ ангажованим лицима на име новчане помоћи и трошкова превоза исплаћује средства у укупном месечном износу од: 12.000 динара за лица са средњим образовањем, 14.000 динара за лица са вишим или високим трогодишњим образовањем, 16.000 динара за лица са најмање четворогодишњим високим образовањем.

Више информација о конкурсим може се видети овде.


Службени лист