Српски  Magyar 

Србобрану 8 милиона за атарске путеве

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство  Вук Радојевић данас су уручили уговоре председницима локалних самоуправа са територије АП Војводине које су оствариле право на бесповратна средства на основу два конкурса Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство: за суфинансирање уређења атарских путева и отресишта и за опремање пољочуварске службе у 2017. години.

Једна од војвођанских општина која је остварила подршку Покрајинске владе је и општина Србобран, која ће за уређење атарских путева добити осам милиона динара. Иста сума за реализацију пројекта биће обезбеђена из општинског буџета. Уговор у име локалне самоуправе потписао је Лазар Крајиновић, заменик председника општине Србобран. 

Милићевић је нагласио да је значај аграра за нашу економију препознала и ова Покрајинска влада, о чему говори више од осам милијарди динара опредељених у покрајинском буџету за подстицаје у аграру, што је, како је рекао, номинално више него и једне године пре у било ком покрајинском буџету АП Војводине, као и да је то и највећи појединачни буџет било ког покрајинског секретаријата.

Добар део ових мера усмерен је према општинама и градовима за подстицање руралног развоја, рекао је Милићевић. Ови подстицаји треба да створе инфраструктуру за будућу бољу и ефикаснију аграрну производњу, за бољи и квалитетнији живот пољопривредних произвођача у мањим срединама. И трећа карактеристика онога што Покрајинска влада у области подстицајних мера чини јесте принцип заједничког рада свих нивоа власти и у области аграра.

"Важан принцип ове Покрајинске владе који смо промовисали пре десет месеци је заједнички рад свих нивоа власти на важним питањима, а најважнија питања данас су она која се тичу привредног и економског развоја и отварања нових радних места", рекао је Милићевић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић образложио је данас потписане уговоре. Реч је о 20 уговора са локалним самоуправама, којима је обезбеђено заједнички око 420 милиона динара за уређење атарских путева и отресишта. На овај начин биће уређено више од 60.000 метара атарских путева и више од пет хиљада отресишта. Према Радојевићевим речима, ово је нова мера, која се у Војводини није примењивала више од пет година и сада се примењује на нов начин, јер ће се од материјала користити туцаник, бетон, асфалт и стругани асфалт, а локалне самоуправе су морале да имају и елаборат о грађевинском надзору.

Службени лист