Српски  Magyar 

Народна кухиња радиће и током априла

По први пут од како ради, Народна кухиња Црвеног крста пружаће услуге својим корисницима и током априла, одлучило је Општинско веће. Конференцији за медије у Црвеном крсту била је прилика да се јавност упозна са свим активностима којим се ова хуманитарна организација бави, резултатима рада и, на крају, за доделу нових инвалидских колица једном од корисника услуга.

Др Живко Настић, председник Црвеног крста Србобран, подсетио је присутне да је ова организација основана 1863. године и да јој је седиште у Женеви. "Основни принципи рада Црвеног крста су хуманост, непристрасност, неутралност, независност, доборовољност, јединство и универзалност. На нивоу сваке државе постоји само једно национално друштво, а оне се уједињују у међународну конфедерацију Црвеног крста и Црвеног полумесеца. ЦК Србије је национална организација, има две покрајинске организације, и 183 организације у градовима и општинама. Једне од њих је и наша у Србобрану. Црвени крст Србобран ангажован је на неколико подручја: на промоцији давалаштва и прикупљања крви, на организовању обуке прве помоћи, у социјалној  делатности кроз прикупљање одеће и помагала и вођењем народне кухиње, затим у области вршења припрема за деловање у несрећама, као и у служби тражења", упознао је присутне са основним правцима деловања Црвеног крста др Настић.

Секретар локалне организације Золтан Бергел истакао је да се помоћ хендикепираним особама од пре пет година врши у сарадњи са једном немачком фондацијом која делује у Сомбору. "Они нам обезбеђују разна помагала за хендикепиране особе, као што су колица, шеталице, штаке. На располагању имамо 16 колица и 13 је издато, док су троје код нас. Када говоримо о Народној кухињи, због дуге и хладне зиме која је захтевала доста издатака, у договору са локалном самоуправом, донели смо одлуку да продужимо рад и у априлу, како би задовољили потребе оних најугроженијих. Дневно издамо више од 130 оброка", рекао је Бергел.

Он је подсетио да су ове године одржане три акције добровољног давалаштва крви у којим је 137 лица дало драгоцену течност. "Сарадња са локалном самоуправом је веома добра, на највишем нивоу од како радимо, и имамо подршку за све наше акције", рекао је Бергел и захвалио се општини Србобран у име организације и свих корисника.

Радивој Парошки, председник Скупштине општине Србобран, истакао је и да локална самоуправа задовољна начином на који функционише Црвени крст, јер јој је стало да сваки угрожени грађанин има осећај заштићености и да у кризним тренуцима има неко коме се може обратити и ко ће му помоћи. "Задовољни смо односом Црвеног крста према грађанима којима је помоћ потребна, посебно социјално угроженим. Локална самоуправа делује у овој области кроз подршку Црвеном крсту и Центру за социјални рад, и обе службе одрадиле су своје делове неопходних послова и задатака како би грађани о којим брину на време били опскрбљени храном, огревом, одећом или нечим другим, да би лакше прошли кроз дугу и хладну зиму. Зато смо и донели одлуку да Народна кухиња настави са радом и током априла. Локална самоуправа је издвојила значајна средства за социјалну политику, што доказује и ова одлука, све у циљу отклањања проблема са којим се сусрећу угрожени појединци", рекао је Парошки.  

Службени лист